KRPELJSKA GROZNICA (BABEZIOZA PASA)

Posted by in Aktuelnosti on 01.03.2017 0 comments

Sa prvim lepim danima, povećava se i aktivnost ektoparazita, konkretno krpelja (Ixodes ricinus; Rhipicephalus bursa) prenosilaca razvojnih oblika krvnog parazita B. canis i B. gibsoni. Krpelj parazite u organizam pasa prenosi preko svog usnog aparata, ubrizgavajući malu količinu pljuvačke u kojoj se i nalaze razvojni oblici parazita. Dospevši u krvotok psa, paraziti prodiru u crvena krvna zrnca, razmnožavaju se u njima, razaraju ih i prodiru u nova crvena krvna zrnca gde nastavljaju svoj ciklus razvoja i razmnožavanja. Ceo ovaj proces se manifestuje i na zdravstvenom stanju Vašeg ljubimca: postaje pokunjen, apetit mu je slab ili čak potpuno izostaje, telesna temperatura je i iznad 40ºC. Vidljive sluzokože su u prvoj fazi bolesti blede, da bi, kako bolest napreduje, dobile žutu nijansu. Obolela životinja vrlo često zanosi u hodu zbog anemije koja je posledica intenzivnog propadanja crvenih krvnih zrnaca.

Prvi simptom koji vlasnici primete, osim ovih nespecifičnih (bezvoljnost, slab apetit) jeste promena boje mokraće koja ide od boje piva, pa do boje kafe. Ponekad, mokraća ima i krvavu nijansu. To je signal da vlasnici svog ljubimca što pre odvedu veterinaru. Krpeljska groznica se leči uspešno, određenim medikamentima, a kasnije se uključuje i specifična ishrana kao podrška rekonvalescenciji. Ali potrebno je posebno istaći da je lečenje uspešno u početnoj fazi bolesti, tako da je neophodno da vlasnici čim primete prve simptome, svog ljubimca odmah odvedu veterinaru! Što bolest duže traje, prognoza je lošija.

Preventiva se sastoji u korišćenju sredstava koja sprečavaju da se krpelj uopšte zakači na psa, a takođe i preventivnom aplikacijom sredstva koje se koristi i u lečenju same bolesti. Preventiva se sastoji u primeni sredstava koja sprečavaju da se krpelj uopšte zakači na psa. Radi se o preparatima koji su u obliku spreja, ampula, antiparazitskih ogrlica i aplikuju se direktno na kožu psa (ne na dlaku!), ali je najbolje da samu aplikaciju prepustite Vašem veterinaru. Preporučujemo korišćenje preparata renomiranih proizvođača (Merial, Bayer, Virbac…). Važno je reći da od ovih preparata ne treba očekivati čuda, stopostotna zaštita NE POSTOJI, ali je neuporedivo bolje da pas ima na svom telu neko od ovih sredstava, nego ga pustiti u visoku vegetaciju bez bilo kakve zastite. Ukoliko se i pored svih mera predostrožnosti krpelj ipak zakači na Vašeg ljubimca, preventivno se može aplikovati i sredstvo koje se koristi u lečenju krpeljske groznice, a koje će, u slučaju da je krpelj preneo uzročnika babezioze, sigurno uništiti ovog „nezvanog gosta“.

Proleće je, kažu, najlepše godišnje doba, tako da ga možete doživeti na najbolji mogući način zajedno sa svojim ljubimcem u dugotrajnim šetnjama po prirodi, ali posle svakog povratka kući pregledajte psa na prisustvo krpelja. Ako primetite da se neki krpelj zakačio na Vašeg ljubimca, ne pokušavajte sami da ga odstranite već ga odvedite do veterinara, koji će to uraditi na bezbedan i stručan način.

Uživajte u čarima proleća!