ZARAZNI KAŠALJ PASA

Posted by in Aktuelnosti on 01.03.2017 0 comments

Radi se o veoma čestom oboljenju respiratornog sistema pasa mešovite etiologije. Samo oboljenje nije sezonskog karaktera, ali je češće leti i s`jeseni. Veoma se lako prenosi sa obolelog na zdravog psa, tako da je potencijalno veliki problem u odgajivačnicama, azilima i uopšte na mestima sa velikom populacijom pasa na malom prostoru.

Najčešći uzročnici su Parainfluenza virus i bakterija Bordetella bronchiseptica. Inkubacija oboljenja traje 5-7 dana, posle čega se javlja kašalj jačeg ili slabijeg intenziteta, obično neproduktivan, pri čemu je telesna temperatura najčešće u fiziološkim granicama. Pas normalno uzima hranu i vodu, ali često i najmanji napor ili pokušaj lajanja izaziva snažan napad kašlja.

Postoje i teži oblici zaraznog kašlja, iskomplikovani sa superbakterijskim infekcijama, pri čemu je i klinička slika teža, pa i samo lečenje mora biti znatno agresivnije nego kod blaže kliničke slike. Inače, samo lečenje se sastoji u izolaciji obolele životinje, aplikaciji odgovarajućih antibiotika i antitusika (pod uslovom da je kašalj neproduktivan), a savetuje se i ishrana kašastom hranom, s obzirom na izraženu nadraženost ždrela upalnim procesom.

Savet vlasnicima je da redovno vakcinišu svoje ljubimce, a u slučaju pojave kašlja da se odmah obrate svom veterinaru radi primene adekvatne terapije.

Mi smo tu da vam pomognemo…