Putovanje sa kućnim ljubimcem u inostranstvo.

Posted by in Aktuelnosti on 24.11.2018 0 comments

Jedno od najcešćih pitanja koje nam klijenti postaljaju je sta je sve potrebno za putovanje našeg kućnog ljubimca van granica naše zemlje?
Vrlo je važno naglasiti gde se putuje.
Ukoliko putujete u okolne zemlje koje nisu članice Evropske Unije (Crna Gora, Makedonija, Bosna I Hercegovina) kao I za SAD I Rusiju, potrebno je sledeće:
-Da su pas/mačka čipovani.
-Da imaju pasoš.
-Da su pas/mačka uredno vakcinisani protiv besnila I da nije prošlo više od godinu dana od datuma poslednje vakcinacije protiv besnila.
-Potvrda o zdravstvenom stanju (koju izdaje veterinar) i važi 48h do prelaska granice.

Ukoliko putujete u zemlje Evropske Unije potrebno je sledeće:

-Da su pas/mačka čipovani.
-Da imaju pasoš.
-Da su pas/mačka uredno vakcinisani protiv besnila I da nije prošlo više od godinu dana od datuma poslednje vakcinacije protiv besnila.
-Da imaju dokument o Titru antitela na Besnilo koji mora da ima veću vrednost od granične( titar veći od 0,5 I.U/ml).
-Dokument o Titru antitela na besnilo izdaje Pasterov zavod Novi Sad u saradnji sa akreditovanim veterinarskim ambulantama I labaratorijama.
-Titar antitela na Besnilo je test koji se radi uzimanjem uzorka krvi psa/mačke najranije 30 dana od vakcinacije protiv besnila.
Uzimanje krvi se radi u veterinarskoj ambulanti. Rezultat testa se čeka okvirno od 7 do 10 dana od uzorkovanja krvi.
Ukoliko je test zadovoljavajuci tj prelazi graničnu vrednost, pas/mačka ne sme putovati naredna 3 meseca, od datuma uzorkovanja krvi. Kada isteknu tih 3 meseca, pas/mačka su spremni za putovanje I sa ovim dokumentom mogu putovati kad god poželite I doživotno, samo morate voditi računa o datumu isteka vakcinacije protiv besnila , jer ako se pas/ mačka ne vakcinišu na vreme, potrebno je da se test uradi ponovo, jer se postojeći smatra nevažećim.
-Potvrda o zdravstvenom stanju(koju izdaje veterinar)
-Sertifikat o putovanju ( sa svom važećom ,gore navedenom dokumentacijom, sertifikat o putovanju izdaje Ministarstvo poljoprivrede-Uprava za Veterinu-Republički veterinarski inspektor-Velisava Vulovića 1a-Dedinje)

Ukoliko putujete u Zemlje koje nisu medju navedenim npr. Australija, Azijske zemlje, ostrvske zemlje itd… važe posebna pravila koja se opet razlikuju od države do države, najbolje da kontaktirate ambasadu zemlje gde planirate put I dobićete sve potrebne informacije .
Za informacije o transportu pasa/mačaka avionom , kontaktirajte avio-kompaniju sa kojom planirate let jer transport avionom zavisi da li avio-kompanija vrši prevoz kućnih ljubimaca ili ne, kao I od veličine I težine/ težine psa/mačke.

Srećan put 🙂